Navigatie

Snoeien ABCJ Bomen

14 dinsdag juli 2020

Als Verheij Integrale Groenzorg snoeien wij vanaf morgen in opdracht van de gemeente op verschillende plaatsen in Stichtse Vecht de ABCJ-bomen.

ABCJ-bomen is de verzamelnaam van een aantal boomsoorten die hetzelfde verschijnsel vertonen als ze te vroeg gesnoeid worden. De Acer (esdoorn), de Betula (berk), de Carpinus (haagbeuk), de Juglans (notenboom) vallen bijvoorbeeld in deze categorie.
ABCJ-bomen zijn boomsoorten die gevoelig zijn voor bloeden. Bloeden houdt in dat de sappen van de boom uit de boom stromen en gebeurt na het bomen snoeien. Het bloeden treedt op als de boom niet in de juiste periode gesnoeid wordt. Het bloeden is niet geheel zonder gevaar. Zo kan het ervoor zorgen dat de boom verzwakt en daardoor vatbaarder is voor boomziektes en andere bedreigingen. Om dit voorkomen is het belangrijk dat de ABCJ-bomen uitsluitend gesnoeid worden als ze volledig in het blad zitten. Door ABCJ-bomen alleen te snoeien als ze volledig in het blad zitten begint de boom na het snoeien niet te bloeden en is de kans op rot in de snoeiwonden aanzienlijk lager.

Wilt u zien of er een ABCJ- boom bij u in de buurt wordt gesnoeid, kijk dan op https://kleurrijkbuiten.nl/stichtse-vecht/kaarten

Naar nieuwsoverzicht